Vad är motsatsen till lärande?

Vi kan lära oss mycket om ett fenomen genom att studera dess motsatser. Vad är till exempel motsatsen till lärande? Eftersom lärande är en ständigt pågående förändrings- och utvecklingsprocess kanske motsatsen är stagnation, ett statiskt och låst stillastående. Vad finns det då för krafter i världen som vill förhindra lärande? En sådan kraft är förbjudandet av böcker. Det är lätt att tänka sig att förbjudande av böcker mest var något som katolska kyrkan ägnade sig åt på medeltiden, rädda för att folk skulle tänka själva, eller att det främst var nazister som var rädda för degenererad konst. Men förbjudande av böcker är tydligen inget vi har lämnat bakom oss. Det äger rum här och nu, i stater som många skulle klassa som “demokratiska”.

9-15 oktober äger Banned Books Week Sverige rum. Den lite större tillställningen som inspirerat detta kommer förstås från det land som kanske har störst anledning att ta tag i frågan. Jobbar du i en organisation som inte tar detta på så stort allvar som den borde? I brist på tydligt ledarskap får väl stenarna ropa. Här är några motståndshandlingar som du kan ägna dig åt under veckan:

  • Låna en förbjuden bok på biblioteket och läs den, förstås!
  • Köp en förbjuden bok, om du har råd, för att stödja författarna!
  • Diskutera förbjudna böcker, både i fikarummet och online!

Hotet mot det fria ordet är också ett hot mot det fria tänkandet. Passa på att tänka och skriva medan du kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *