Filma med telefon eller surfplatta

Om du planerar att göra filmade föreläsningar vill jag tipsa dig om ett stativ som kan användas med telefon eller surfplatta. Med hjälp av det kan du enkelt spela in filmer där du visar något praktiskt. Du kan till exempel filma rakt ovanifrån när du ritar och skriver, eller visar hur man använder ett föremål.

För att filmen ska bli bra så finns det några saker som är värda att tänka på:

Bra ljusförhållanden

Försök hitta en plats vid ett fönster som släpper in mycket ljus. Men välj en molnig dag eller en tid på dagen då solljuset ligger på andra sidan huset. Då får du en väl upplyst scen, men utan hårda skuggor.

Undvik skakig film

Fäst stativet på ett ställe där det kan sitta still under hela inspelningen. Du kan fästa stativet i bordet som du filmar över. Var försiktig så att du inte skakar bordet eller råkar stöta till stativet. Ett alternativ är att fästa stativet i en stolsrygg. Då har du möjlighet att flytta stolen för att få olika kameravinklar.

Filma nära

Kom nära med kameran, så att tittaren kan se detaljer även när filmen visas på en liten skärm. Planera scenen i förväg så att det du vill visa syns i bild och det du inte vill visa hamnar utanför. Tänk också på att placera kameran i en riktning så att du inte själv hamnar i vägen för det du visar.

Filma i liggande format

Vrid din telefon så att den filmar i liggande läge. Om du filmar rakt ovanifrån så kan det hända att filmen spelas in uppochner eller i stående format av misstag. För att undvika det kan du vinkla upp telefonen till liggande läge och sedan vinkla ner den mot bordet igen.

Tänk på ljudkvaliteten

Du kan spela in tal med den inbyggda mikrofonen, men ljudkvaliteten blir bättre om du använder en extern mikrofon eller mygga. Tänk på att tala nära mikrofonen.

Du kan också välja att spela in filmen utan ljud och sedan tala in ett ljudspår i efterhand, i till exempel PowerPoint eller Camtasia. Spela gärna in ljudet i ett rum med mycket textil för att undvika eko, så som gardiner, mattor och stoppade möbler.

Gör utrymme för dina klipp

I telefonens inställningar kan du se hur mycket utrymme du har kvar. För varje minut du filmar behöver du ca 130 MB, om du filmar i HD i 1080p med 30 bilder/s. För 7 minuter film klarar du dig i så fall på 1 GB. Se även till att ha ett väl laddat batteri.

Sätt telefonen i flygplansläge…

… så riskerar du inte att inspelningen blir avbruten av ett inkommande samtal.

Testa först

Testa att spela in ett kort klipp och titta på det innan du spelar in ”på riktigt”, så upptäcker du eventuella missar i tid.

Mejla till iktstudion@liu.se om du vill veta mer om den utrustning vi använder.

 

Lycka till!

/Stina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *