Lucka 7: Ta kontrollen över ditt flöde

Från flera håll har jag hört att sociala medier kan vara en källa till prestationsångest. Handen på hjärtat, hur gärna publicerar vi våra misslyckanden, våra fula foton, den vidbrända frukostgröten eller dammråttorna under soffan? Personligen har jag inte så svårt för att se sociala medier som höjdpunkterna i någons liv, snarare än som en komplett bild, men de dagarna det känns som att det bara är du i hela världen som undviker att gå till köket för att diskberget äter upp din energi såväl som din själ så kan det vara skönt att se lite mera vardag. Vad sägs om gruppen Family living – the true story på Facebook?

I en tid av hemarbete får jag erkänna att glättiga texter om “det optimala hemmakontoret” eller “Så jobbar du effektivt från hemmakontoret” står mig upp i halsen. Råden om att klä sig rätt och designa sin arbetsmiljö har sin plats, men under den mörkaste tiden av året är huvudfokuset överlevnad, inte att pimpa sin skärm med peppiga citat. Då kan det vara skönt att se andras hemmakontor och inse att vi alla är i en ovan situation och försöker lösa den, så gott vi kan. Välkommen in på hemmmakontoret!

Kom också ihåg att det är du som bestämmer över dina sociala mediers flöden. Det finns flera steg av möjligheter för att kurera ett flöde som du blir glad av, snarare än trött. En bra grundtanke är att försöka att använda sociala medier för att skapa personliga relationer. Interagera med personer du tycker om, via chatt eller kommentarer. Försök att minska mängden passiv konsumtion och öka mängden aktiv interaktion. När du är trött och bara vill slöscrolla, se till att du har anpassat dina flöden med hjälp av nedanstående tips:

Facebooktips:

  1. Får du upp inlägg från grupper du inte vill se i ditt flöde? Gå ur gruppen eller välj att sluta följa den.
  2. Är det jobbigt glitterpositiva människor som skriver floskler på dina uppdateringar? Du kan välja att bara visa posterna för en del av dina vänner.
  3. Gå med i grupper som gör dig glad, och interagera med inläggen där. Då kommer de att visas i ditt flöde i högre grad!
  4. Innehåller ditt flöde tröttsamma människor som inte lyder coronaråden (min största pet peeve just nu)? Du kan ta bort dem som vänner, men om du vill vara lite mindre drastisk så kan du antingen dölja deras uppdateringar eller snooza dem i 30 dagar, tills det kommit nya råd.

Instagramtips:

  1. Instagram är väldigt visuellt och lockar till sig en viss typ av inlägg. Använd det till din fördel och följ konton som tar fina bilder på söta katter! Då får du en liten serotoninpuff varje gång du scrollar förbi. Om katter inte är din grej, ersätt det med hundar, barn, eller fint julpynt.
  2. Gå igenom vilka konton du följer. Är det mycket perfektion? Från personer du inte ens känner utan bara följer? Hat-följer du konton? Var lite kritisk och ta bort konton som inte antingen gör dig glad, eller innebär en personlig relation – eller allra helst båda delar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *