AI i lästräningens tjänst – test av Copilot, Immersive reader och Reading Coach

Människan och AI, det är tillsammans nya möjligheter dyker upp sa en klok föreläsare. Det försöker jag anamma, men jag vet inte alltid hur det ska ta sig uttryck i mitt arbete som pedagogisk utvecklare med intresse för digitalisering, utbildningsdesign och inkluderingsfrågor.

Det bästa vore förstås att baka ihop alltihopa – att låta digitala verktyg och AI bli en del av en mer tillgänglig och inkluderande utbildningsdesign.

Hur undersöker en bäst detta då? Förslagsvis med ett faktiskt problem eller tänkbart scenario åtminstone.

Lästräning med elev i lågstadiet

Eleven i fråga får hem lästräning i form av läshäften som ska läsas intensivt hemma. Motivationen att ta del av dessa berättelser är inte alltid på topp. Det kanske är värt att testa en lite annan approach?

  1. Skapa en berättelse med hjälp av Copilot, med utgångspunkt i favoritdjuren just nu: salamanderdjuret axolotl och en capybara. Prompt: “skriv en berättelse om en axolotl som möter en capybara på väg till en skog. Båda djuren letar efter en fin gammal skogssjö där det finns eldflugor. Berättelsen ska vara på läsnivå 2 enligt normalfördelningskurvan, dvs under medel” Resultatet justeras något – det är svårt att avgöra huruvida texten är på rätt läsnivå t ex. Kanske skapa berättelsen redan från början tillsammans med eleven?
  2. Skapa bild i Copilot: Denna berättelse behöver även en illustration – det är något som eleven i fråga brukar uppskatta. Hen gillar även mangastil och söta japanska figurer “kawaii”. Efter en del svårigheter att faktiskt gestalta en axolotl blev detta resultatet:

Prompt: En rosa axolotl-salamander vid namn Axl och en capybara vid namn Cappy som har en kikare runt halsen i manga-stil, stående i skogsbrynet in till en djup, mörk urskog

4. Bilden blir sedan en utgångspunkt i att ge Copilot en chans till att skriva en berättelse igen. Prompt: “Skriv en berättelse om djuren på bilderna. Båda djuren letar efter en fin gammal skogssjö där det finns eldflugor. Berättelsen ska vara på läsnivå 2 enligt normalfördelningskurvan, dvs under medel.”

5. Klistra in bild och text i Word (i det här exemplet Online). Gå in under View och byt till Immersive reader (Avancerad läsare på svenska).

Det går att välja hur texten visas, om du vill fokusera på en rad i taget eller flera. Det går att byta teckensnitt och översätta texten till annat språk. Det går också att lyssna till texten genom att trycka play.

6. Testa Reading Coach

Längst till höger i Immersive reader-läget finns en ikon i form av en uppslagen bok. Under denna ikon hittar du Reading Coach som du slår på.

7. Nu får du läsa texten istället.

8. När du läst klart får du direkt återkoppling.

Hur många ord fick du rätt? Hur mycket av tiden som gick ägnades åt faktisk läsning och hur många ord var korrekta per minut? Det finns även 5 ord som behöver övas ytterligare.

9. När du trycker Practice Words får du möjlighet att säga orden och därmed öva dem ytterligare.

Inte helt klockren på svenska (än) men det här ser jag som en värdefull resurs att utveckla ytterligare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *