Julkalendern lucka 8: Fri som i frihet

FSFS-title2
Dagens titel, fri som i frihet, syftar på en rörelse som du garanterat har stött på men som du kanske aldrig har reflekterat över. Fri som i frihet handlar om fri mjukvara.

Okej, backa bandet, nu blev det teknik. Mjukvara är allt det där fluffiga i datorn som du inte nödvändigtvis kan ta på – ditt operativsystem och alla programmen du kör till exempel. Mjukvara är alltså det virtuella som lagras på din hårddisk (som är hårdvara, för den kan du ta på). Fri mjukvara är operativsystem och program som du som användare får vissa friheter med, som till exempel att få studera hur programmet fungerar på kodnivå.

Ett vanligt missförstånd är att blanda ihop fri mjukvara med gratisprogram. Det är inte samma sak. En fri mjukvara kan kosta pengar! Benämningen av fri mjukvara som “gratisprogram” missar helt vad fri mjukvara handlar om, nämligen friheten att ta del av och modifiera koden som programmet är uppbyggt av.

I fri mjukvarudefinitionen beskrivs de fyra friheterna som kännetecknar fri mjukvara: friheten att använda programmet hur du vill, friheten att studera koden och anpassa programmet efter hur du vill ha det, friheten att sprida programmet vidare, samt friheten att förbättra programmet och att ge bort dessa förbättringar till andra användare.

Det här är, för mig, helt i linje med vad julen handlar om! Fri mjukvara handlar om att dela med sig av det en skapar för att andra ska kunna bygga vidare på det. Jag kommer att återkomma lite till öppna licenser och öppenhet på nätet i kommande inlägg, men idag avslutar jag med att tipsa om några välkända och väldigt bra fria mjukvaror:

GIMP – Gnu Image Manipulation Project. Gimp är ett bildredigeringsprogram som är fritt tillgängligt under GPL och finns till Linux, MacOSX och Windows.

Audacity – ett ljudredigeringsprogram för att spela in och klippa musik eller kanske podcasts.

Blender – det välkända 3D-modelleringsprogrammet är fri mjukvara!

Operativsystemet Android bygger på fri mjukvara. Android är, enligt Net Applications undersökning i september 2014, det vanligaste operativsystemet på mobila enheter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *