Julkalendern lucka 9: Apptips för en fröjdefull jul (och ett fröjdefullt liv!)

Idag går vi igenom några apptips som gör livet med mobila enheter lite lättare att hantera! 🙂 Samtliga appar finns till Android och de flesta även till iOS.

Agentagent
Den första och viktigaste appen. Du kan ge Agent tillgång till din kalender så sätter den automatiskt telefonen på ljudlöst när du har ett möte. Du kan ställa in vilka kontakter som går förbi ljudlöst och du kan också välja att t ex släppa igenom samtal om någon ringer två gånger inom fem minuter. Förutom detta så kan du också ställa in att den ska gå över på ljudlös (också här med kontakter som kan förbigå detta) under natten (och om det ska ske när du kopplar in ström, eller om det ska ske efter en stunds inaktivitet). Kör du mycket bil och kopplar in telefonen med blåtand? Då kan den, när du kopplar upp dig mot bilens blåtand, automatiskt läsa upp SMS du får och autosvara på dem att du kör bil. Den kommer också ihåg var du ställde bilen! Julhandelskaoset känns kanske lite uthärdligare med detta? 😉 Kort sagt, en agent som gör ditt liv med telefonen lite smidigare!

Digital kalendergooglecalendar
Det här är inte ett specifikt apptips utan tips på flera appar och framför allt tips på att ha digitala kalendrar. Vi i studion använder Googles kalendrar och lite olika appar för att visa dem. Som med alla gratistjänster så innebär det förstås att det du lägger in i din kalender kan Google läsa och använda t ex för att anpassa annonsering riktad till dig. Var alltid medveten om detta! Informationsuthämtning till trots så trivs vi ändå väldigt bra med digitala kalendrar. Tips på appar för kalender är t ex Googles egna, eller om du har mycket som behöver visas varje dag så kanske aCalendar eller MyLife kan passa bättre. Perfekt för att planera julklappspyssel!

Att göra-listortodoist
Det finns en uppsjö av appar som påstår sig kunna sköta dina att göra-listor. Jag har testat ett antal och hade ganska många krav på vad en sådan skulle kunna behöva göra: både webb och app (med offlinekapacitet!), bra synk, kunna dela listor med andra personer och kunna strukturera listorna till viss del. Valet föll på ToDoist efter att ha testat ett antal olika appar (Remember The Milk, GTask och Wunderlist till exempel). Varför ToDoist? För att den är såpass enkel att det är svårt att distrahera sig alltför länge med att göra snygga listor 😉 Den synkar fort och du kan logga in med ditt google-ID vilket ger ett färre lösenord att komma ihåg. Svårt att komma ihåg vilka personer du hittat julklappar till? Gör en lista!

Bankapp och mobilt bank-IDBankID-logo
Banken i mobilen! Det senaste året har de flesta bankappar uppdaterats rejält och tillåter nu att du betalar vilka räkningar som helst via mobilen så länge du signerar med mobilt bank-ID – i bank-ID-appen. Många bankappar har också funktionen att kunna scanna räkningen för att automatiskt mata in postgiro, summa och OCR-nummer. Attans smidigt! Inga kvarglömda fakturor efter julklappsshoppingen.

När du signerar med mobilt bank-ID så har du en PIN-kod du matar in i appen för att tala om att du är du. Tänk på att en sådan PIN-kod inte är begränsad till fyra siffror! Välj en bra, gärna lite längre sekvens av siffror som är lätt för dig att komma ihåg men svår för andra att gissa (inga telefonnummer eller personnummer!).

Swishswish
Sambeställer du saker? Samåker? Handlar du på Tradera? Swish är en tjänst där du kopplar ihop ditt mobilnummer med ditt kontonummer och kan föra över samt ta emot betalningar via ditt telefonnummer. Inget mer trassel med vad var mitt clearingnummer hur matar jag in det här oj vill jag verkligen lämna ut kontonummer etc – och överföringen går direkt. Mottagaren får ett pling från Swishappen i sin telefon och ser vem som har gjort betalningen. Är ni kanske några syskon som brukar handla julklappar tillsammans till en förälder? Swisha! Swish använder också mobilt bank-ID för att signera betalningarna, så kom ihåg att sätta en bra PIN-kod på appen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *