Julkalendern lucka 10: Creative commons

När vi pratar med studenter om vad de får och inte får göra på Internet, så brukar vi nämna upphovsrätten. Men eftersom upphovsrätten är så tråkig (fyrkantig och stel) så brukar vi just bara nämna den och hur den fungerar, och sedan kasta oss in i att ordentligt förklara vad Creative Commons är! För Creative Commons är en ideell organisation som tycker att upphovsrätten är lite väl snäv. De arbetar för att hjälpa de som vill kunna dela med sig av sina verk, antingen helt eller delvis. För att göra detta har de skapat sex licenser som allihop bygger på upphovsrätten och dess egenskaper, men som ger bort vissa rättigheter till användaren av materialet.

Kristina Alexandersson, representant för Creative Commons Sverige och projektledare för Webbstjärnan, förklarar i nedanstående film hur Creative Commons licenser fungerar:

Visst är det underbart? Det här anknyter nära till fri mjukvarurörelsen och filosofin att dela med sig av saker som en skapat. Men var lägger personer som använder Creative Commons-licenser upp sina verk då?

  • Wikimedia Commons. På Wikimedia Commons finns det bara bilder, filmklipp och ljudklipp med fria licenser (Creative Commons, GPL, BSDL, PD etc). Där är också allt material väldigt välstrukturerat, så om du söker på “Cat” så kan du sedan klicka dig ner i underkategorier till detta, t ex konstverk med katter. När du klickar dig in på en bild så står det vilken licens som gäller.
  • Flickr. Flickr är en populär bildsida där det även finns upphovsrättsskyddat material, så här behöver du vara noga med att välja rätt licens när du söker. Längst ner i länken så kan du klicka i vilken typ av licens du vill söka efter.
  • Jamendo. På Jamendo kan du hitta ca 400 000 låtar, samtliga med Creative Commons-licens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *