Demontera för att förstå – Lego Mindstorms

Läs del 1 om The Rainbow Unicorn-projcet här.

Undersökning av en robot

Bästa sättet för min del är att förstå genom att bryta ner ett begrepp eller i det här fallet en lego-robot i mindre bitar. I demonteringen hinner jag fundera och undersöka hur just teknik-lego är uppbyggt och de delar som behövs för att kunna programmera och även utföra de olika funktioner som är möjliga med den här typen av byggsats. Med ett antal kugghjul och andra rörliga delar och en motor behöver jag få en förståelse för hur en motor faktiskt funkar när den ska föra över kraften i andra komponenter som ska röra sig, rulla.

Kugghjul Lego

Eftersom jag har ett fan av serien Labyrint (Barnkanalen SVT) hemma, så har en del tid ägnats framför pussel och labyrinter där just kugghjul spelar en stor roll, så insåg jag att det behövs grundläggande kunskap hur dessa för kraft vidare och hur de behöver placeras i förhållande till varandra.

Lagom till nationaldagen bestämde jag mig därmed för att undersöka hur jag skulle kunna bygga och även programmera en robot till att vifta en flagga med en eller flera armar. För att hitta idéer sökte jag en del på Pinterest, för där finns mycket inom kategorin Lego, mekanik och pedagogiska bilder för den som föredrar det (jag).

Till detta förståelseprojekt valde jag att använda motorn och huvudblocket som ingår i Lego Mindstorms kit. Jag försökte efterlikna lite olika varianter av utföranden med en “arm”-rörelse men insåg att jag saknade rätt sorts specialbitar för att göra exakt likadant. Så det fick bli en annan variant – med en robot som gärna blev lite entusiastisk i sitt viftande – kugghjulen flög av efter ett tag.

Programmeringen gjordes i det program som hör ihop med Lego Mindstorms (Home Edition EV3). Jag testade de förinställda visuella “block” (drag-and-drop-princip) som programmeringen erbjuder, det gick att ställa in lite olika variabler (armarnas vinklar i viftningen, antal viftning, hur länge, loop, och sen även en fanfar efter ett angivet tidsintervall).

Se resultatet på Instagram:

En flaggviftande robot! (film på Instagram)

Och detta bygge gav mig en vilja att utveckla robotens fysiska utförande – varför inte använda sig av den mångfald Lego faktiskt kan erbjuda om en bara mixar mellan de olika, rätt hårda förpackningarna med strikta uppdelningar. Det är helt galet att det ska vara så “låst” i färg, form och utförande – och ur detta väcktes idén om att skapa en robot som ser ut som en enhörning. Att det blev just regnbågsfärg – ja, varför inte? Estetik, gestaltning, färgkommunikation, lekfullhet spelar också roll i ett lärande och därför går jag “all in” i min ingångsvinkel till robotbygge och programmering. De bitar som ej går att fixa med hjälp av lego får skapas med andra verktyg/material.

Till detta arbete fortsatte jag sedan skissa och det tänkte jag berätta mer om i nästa inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *