Lucka #19 – Bildning med slumpen som vägledare

Den 15 mars 2023 är det dags för LiU:s årliga Pedagogikdagen och det aktuella temat är Bildning i en föränderlig tid.

Begreppet bildning kan definieras på många olika sätt. Men för mig handlar det om att jag kontinuerligt vill utöka vilka ämnen jag är intresserad av och kan någonting om.

Jag skrev i förra årets julkalender om ett projekt jag genomför med min familj, som innebär att vi varje vecka slumpmässigt plockar ett land som på något vis ska påverka det vi gör under den kommande veckan. Vi är nu nästan halvvägs med våra länder och jag upplever att jag har fått en lite mer nyanserad världsbild och framförallt en nyfikenhet att vilja lära mig ännu mer. Jag tycker att just slumpen är ett bra verktyg i det här sammanhangen. Till skillnad från att själv välja, då vi ju tenderar att välja sådant som vi redan är intresserade av.

Så jag frågar nu dig; Vill du anta utmaningen att låta slumpen leda dig ut på nya bildnings-äventyr?

Steg 1:
Besök en slumpgenerator online och be om ett slumpat nummer mellan 1-199. Notera vilket nummer du fick.

Steg 2:
Besök den här listan över världens länder. Leta upp ditt framslumpade nummer i listan. På den raden står namnet på ett land. Det här landet är ditt land den kommande veckan. Observera att det inte är tillåtet att i det här skedet byta land.

Steg 3:
Gör någonting med koppling till ditt land den kommande veckan – det är upp till dig vad du vill göra. Det kan till exempel vara att…

  • Se ett Youtube-klipp om landet.
  • Läsa Wikipedia-artikeln om landet.
  • Se ett TV-program eller en film som utspelar sig i landet.
  • Lyssna på en podd eller ett radioprogram om landet.
  • Lyssna på en låt av en artist eller grupp från landet.
  • Äta en maträtt som är populär i landet.
  • Läsa en bok av en författare från landet.

Låt nyfikenheten styra. Du måste inte “lära dig något”, utan se det bara som en upplevelse.

En dart-pil i en jordglob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *