Lucka 5: Veckans land

Varje söndagskväll sker en nästan högtidlig ritual hemma hos mig. Jag och min sambo plockar fram en burk fylld med ihopvikta lappar, skakar burken och drar en lapp. Lappen fotograferas därefter och publiceras i en grupp-chatt till mina föräldrar och syskon.

Hand som plockar en lapp från en glasburk.
Min bror på besök i somras, fick äran att dra ett land (det blev Laos).

När traditionen startade tidigt i våras innehöll burken drygt 190 lappar, en för varje land i världen. Det land som dras ska inspirera till någon aktivitet under veckan. Det kan vara att se en Youtube-video, ett TV-program eller en film som utspelar sig i landet, leta fram en spellista på Spotify med landets lokala musik, laga en maträtt eller egentligen vad som helst man kan komma på. Inga krav på prestation, utan bara så mycket eller lite man känner för den veckan. Eftersom att vi gör det som en grupp så kan vi dela tips med varandra när man hittat något bra.

Hittills har jag provat flera oväntade matkombinationer som jag inte kände till, exempelvis Nya Zeeländsk burgare toppad med rödbeta och stekt ägg och egyptisk Koshari som innehåller både ris och pasta i samma rätt. Jag har sett en malaysisk dramaserie som delvis utspelar sig i dödsriket, en stand-up-show om kulturkrocken det innebär att som marockan flytta till USA, en dokumentär om hur det är att sitta i fängelse på Mauritius och mycket mer.

Fat med bulgur, granatäpplekärnor, rödlök och persilja.
Armenisk bulgur pilaff

Förutom att vara ett roligt tidsfördriv för mig och min familj så hoppas jag vidga mina kulturella och kulinariska vyer, få bättre förståelse för hur geografiska platser och historiska händelser hänger ihop och kanske lyckas ta någon extra poäng i kommande avsnitt av På spåret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *