Lucka 6: Sticka, och sticka ut – eller passa in

Många av er har säkert noterat att flera på Didacticum gärna plockar med sig något handarbete på informationsmöten, konferenser och seminarier. För en utomstående kan det verka som ett avståndstagande till aktiviteten att ta fram någonting annat att hålla på med, som en visuell bekräftelse på att personen inte lyssnar eller är delaktig. Det här är dock långt ifrån sanningen!

På möten idag har vi nästan alltid en dator eller åtminstone en telefon med oss. I den digitala enheten finns hela världen som vill ha uppmärksamhet och konkurrerar med den aktuella aktiviteten. Ofta har vi av slentrian både e-post och Teams uppe som blinkar och viftar när det händer någonting nytt. För mig personligen är det svårt att ignorera och jag tror att vi alla är skyldiga till att tappa koncentrationen och sidetracka ner i vår inkorg av och till. När jag gör det, så tappar jag helt bort tråden i mötet och har svårt att hitta den igen. Det är här en kombination av rensning av digitala stimuli, och tillförsel av ett fysiskt stimuli, kommer in.

Jag stänger e-post och Teams om inte mötet kräver att de är öppna, och så tar jag upp en enkel stickning. Som van stickare har jag lärt mig vad jag kan sticka utan att tänka på det – och även utan att titta på det hela tiden. Den här typen av fysiskt stimuli är ungefär som fidget spinners eller fidget cubes (yes, en sån har jag också!), det för hela tiden tillbaka mig till nu och här. När tankarna glider iväg på sidospår så kommer de snabbt tillbaka igen, för fingrarna är rotade i nuet och rummet med stickningen. Jag öppnar inte heller en ny flik i webbläsaren titt som tätt för att kolla upp något jag kom att tänka på, för stickningen påminner mig om att händerna inte ska vandra. Det gör att jag får ett annat, aktivt, lyssnande och deltagande i aktiviteten. Samtidigt så är det lätt att släppa den enkla stickningen mitt i en rad för att skriva en anteckning eller dela något, som ett aktivt beslut.

Min favoritmötesstickning är raggsockor – två samtidigt på rundsticka, från tå och uppåt. Runt, runt, meditativt och okomplicerat. Koncentrationsstöd utan krångel. Och vem älskar inte raggsockor på våra kalla kontor…? Om du också vill sticka raggsockor kan jag varmt rekommendera Knitgrammers No swatch, any stitch count, any yarn sock pattern, men om du är mer traditionell och vill sticka från skaften och ner på strumpstickor så har Järbo instruktioner för det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *