Lucka 20: Hur vet jag om forskare stödjer eller kritiserar artikeln jag läser?

av Johanna Nählinder

Jobbet tar ju inte slut när man väl publicerat sin forskning – då börjar nästa fas. Om allt går som man tänkt sig kommer din forskning att komma till användning. Litegrann beroende på vem du skriver för kommer din forskning att läsas och brukas av andra forskare, praktiker eller kanske rentav allmänheten.

Ett etablerat sätt att se vilka som använt sig av din forskning är att titta på vem som citerat den. När man gör det utgår man från en specifik citeringsdatabas och ser hur många som citerat publikationen.

Detta är ett system som har sina begränsningar. Det är lätt att tänka att enbart publikationer som har citeringar kommit till nytta. Men dels citeras publikationer av flera negativa anledningar (kontroversiella publikationer kan ha väldigt många citeringar), dels kan publikationer komma till användning på andra sätt än som citeringar i andra vetenskapliga publikationer.

Scite är en av flera AI-tjänster som underlättar för forskare att hitta och analysera artiklar*. En sak skiljer Scite från andra, liknande, AI-tjänster: de har en funktion som kategoriserar citeringar efter hur de används i en text, och de kan göra det i en toolbar som gör att du får upp informationen när du finner information om den.

Ovan ser du en sida i DiVA, men det som är viktigt här är vad som dyker upp i högerkanten. Strunta i det gröna hänglåset  (det har att göra med plugin till unpaywall) och fokusera på det som står om Scite. Artikeln av Besancon et al har enligt Scite 176 omnämnanden. 

Klickar man på toolbar får vi lite mer information om omnämningarna. Vanligtvis omnämns inte artikeln i introduktion, diskussion eller resultat utan på andra ställen (vilket gör i alla fall mig nyfiken på var och hur den används) och som regel uttrycker den som använt studien varken sitt stöd eller sitt avstånd.

Vi får mer kött på benen, helt enkelt, och kan med hjälp av verktyget få en snabb indikation om hur artikeln tagits emot i forskarvärlden.

Kan vi lita på vad som står där? Tjänsten ger en indikation, men för att förstå behöver du som forskar in och läsa och göra din egen bedömning.  Enligt Scite själva (https://help.scite.ai/en-us/article/how-are-citations-classified-1a9j78t/) bygger tjänsten på en databas av sk citation statements som kategoriseras med hjälp av en sk deep learning model.

Här kan du ladda ner plug in: https://scite.ai/extension-install

Hur ser andra på vad du har skrivit? Håll med om att du är lite nyfiken nu!

  • Faktaruta: några spännande AI-verktyg 
Det finns många AI-verktyg som underlättar att hitta och analyser publikationer. Använd dem med omdöme och dela inte med dig av för mycket information. Många AI-verktyg tillåter ett ental gratis-sökningar innan man behöver skapa ett login eller betala. Några av mina favoriter just nu:   Elicit: https://elicit.com/ Perplexity: https://www.perplexity.ai/ Consensus: https://consensus.app/search/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *