Julkalendern lucka 1: Kom igång med Wikipedia!

"Christmas Wikipedia Logo". CC BY SA 3.0 via Wikimedia Commons width=
Christmas Wikipedia Logo – CC BY SA 3.0 via Wikimedia Commons

Wikipedia är ett konstant work-in-progress. Det rankas högt i Google och i nuläget finns nästan 2 miljoner artiklar i den svenska versionen (se aktuell statistik). Och vi får ofta frågan – är det verkligen seriöst att skriva där?

Och ja – det är alltid bra att vara kritisk, det är själva grundprincipen i ett användargenererat uppslagsverk. Många gånger som nybörjare har jag fått verifiera det jag skrivit med ett vänligt, men bestämt: Källa på det? Wikipedia är ett fantastiskt verktyg för att arbeta med källkritik och fundera över vad som är en objektivt skriven text och när det kan vara läge att ifrågasätta.

Men – det behövs fler skribenter, för att det inte successivt ska bli en återupprepning av redan skrivna encyklopedier. Om detta ska kunna utvecklas till att spegla hur samhället ser ut idag behövs fler röster. Och det var väl ungefär med den insikten som jag blev aktiv som skribent på Wikipedia. Och även om ens motivationsfaktorer kan och ska se olika ut tycker jag att följande har hjälpt mig i processen att börja lära mig hur Wikipedia funkar.

Steg 1: Skapa ett konto – det blir betydligt mer trovärdigt över tid att logga in och skriva som en användare än som ett relativt anonymt IP-nummer.

Steg 2: Vad är du för typ av skribent? Vill du förbättra redan befintligt, skapa nytt eller diskutera artiklar och innehåll på ett lite mer idémässigt plan?

Steg 3: Börja med små redigeringar – ett stavfel här, bidra med en källa som saknas där. Bygg upp en erfarenhet – men var inte rädd för att pröva. Det går alltid att rulla tillbaka sidan till tidigare version om det skulle behövas.

Steg 4: Sätt rimliga mål! Utmana andra – 100 redigeringar innan årsskiftet, 10 nya artiklar i månaden. Eller gå metodiskt igenom listor som finns över artiklar som antingen behöver fyllas på eller kanske skapas från grunden. Det finns väldigt mycket resurser och färdiga listor att utgå ifrån – gå gärna in och läs mer på Deltagarportalen eller anmäl dig till Veckans tävling.

Steg 5: Skriv tillsammans med andra – IRL (skrivstuga, studiecirkel. folkbildning FTW!)

Steg 6: Lär dig att söka reda på bilder med hjälp av Wikimedia Commons, artiklar behöver ofta någon typ av bild.

Steg 7: Saknas bilder, video eller illustrationer – varför inte bidra själv?

Lycka till!

Tips på vidare läsning

Wikimedia Sverige har en blogg med teman som:
*Wikipedia i Skolan
*Kulturarv
*Kvinnor på Wikipedia

SLU:s satsning på forskningsinformation på Wikipedia

Vår forskning på Wikipedia

Linnéuniversitetets arbete med Wikipedia

Linnéuniversitetet skapar meningsfull och motiverande utbildning med hjälp av Wikipedia

One Reply to “Julkalendern lucka 1: Kom igång med Wikipedia!”

  1. Trevlig och engagerande text, överskådligt skriven och med konkreta tips! Jag kan också tipsa om våra hjälpsidor (bl.a. länkat i vänsterspalten). Och vi som är Wikipedia-faddrar hjälper gärna till när det uppstår frågor. Min egen utgångspunkt för om man ska trivas på Wikipedia eller inte: är du nyfiken och vill du sprida kunskap, tycker du om att skriva och kan du samarbeta? Med fyra “ja” är chansen väldigt stor att Wikipedia kan passa dig. Steg 3 i din lista är dock väldigt bra, för då lär man sig både tekniken och kulturen på Wikipedia och undviker onödiga konflikter. Och steg 5 når du genom sidan “Wikiträffar”. Vänliga wikihälsningar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *