Lucka 2: Sinnevärlden och idévärlden

Plato
Head of Platon, Roman copy. The original was exhibited at the Academy after the death of the philosopher (348/347 BC) Wikimedia Commons

Sokrates snackade en massa, och tur för honom (och oss andra) var väl att det fanns en annan filosof som även skrev ner många av dessa filosofiska samtal “dialoger”. Det är i vanlig ordning viktigt att vara källkritisk – men oavsett vad i dessa dialoger som är Sokrates och vad som är Platon: det tänkande som förs fram har inspierat västerländsk filosofi i nästan 2500 år. Platon var 29 år när Sokrates dömdes till döden för att han ansågs förleda ungdomen på villovägar. Sokrates höll ett försvarstal inför juryn, men fick till slut ändå tömma en giftbägare som straff. Platon gav ut ett referat av försvarstalet och ansåg att Sokrates död var ett bevis på den konflikt som fanns mellan de faktiskta förhållandena i samhället och det som var en sanning eller ett ideal. Han grundade världens första Akademi där han fortsatte att undervisa genom att samtala i ämnen såsom filosofi, matematik och gymnastik. Platon funderade mycket över vad vår verklighet består av och han kom fram till att den är tvådelad:

  1. Sinnevärlden – där allting flyter, inget är beständigt, föremål kommer och går och
  2. Idéernas värld – där vi kan få säker och evig kunskap genom att använda förnuftet.

Låter ju enkelt? Eller?

Rekommenderar varmt ett avsnitt om Platon från Bildningspodden

 

2 Replies to “Lucka 2: Sinnevärlden och idévärlden”

  1. Hm, beror inte det rätt mycket på vad man menar med att föremål kommer och går (eller att allt flyter)? I det lilla jag minns av kurser och annat* har jag för mig att man betonade att det i sinnevärlden inte är de (eviga och oföränderliga) idealen, utan något som mer eller mindre delar de egenskaperna. Det vi kan observera är ett djur som är rätt kattlikt, men det är skilt från den eviga guldstandarden för vad kattighet är osv. Det är en lite annan fråga än om vi, enligt Platons Sokrates (eller Herakleitos), någonsin kan säga att det är “samma” katt som finns från ett ögonblick till ett annat.

    * Detta påminner mig om att jag kanske borde börja om med HOPWAG https://historyofphilosophy.net/classical/socrates-and-plato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *