Wiki loves monuments – därför deltar jag

Det finns en högst personlig anledning till varför jag bidrar med foton till Wikipedias tävling Wiki loves monuments – det är roligt.

Men det hade lika gärna gått att skriva en tweet om. Jag gillar att fotografera och att besöka historiska miljöer och museer. Och visst hade detta intresse lätt kunnat stanna vid bilder i ett minneskort och kanske något mer utförliga berättelser om historiska händelser för min närmaste omgivning.

Men – historia är viktigt, det är en viktig grund för vidare utveckling av samhället och kan fler hjälpas åt att komma ihåg och synliggöra det som lätt glöms bort så är det rätt självklart att delta i en fototävling med fokus på att dokumentera byggnadsminnen, kyrkliga kulturminnen, fornlämningar, k-märkta skepp och arbetslivsmuseer. Det är oftast knutet till lokalhistoria och det finns mycket i närmiljön som en inte ens är så medveten om alltid. Kanske finns det något precis där du råkar befinna dig just nu som behöver dokumenteras? Kolla in kartan!

För mig ger det ny kunskap och även respekt för tidigare generationers hårda arbete inom yrkeskategorier som hela tiden förändras, försvinner och med tiden även glöms bort. Det är intressant att lära sig om hur ett verktyg vi använder idag har utvecklats från något annat för 100 eller 1000 år sen. Det visar mänsklighetens utveckling och strävan framåt och det är för mig en stor källa till inspiration.

bikupa odalmannen
Bikupa på Odalmannens museum, Valla gård, Linköping, CC BY filipsdotter

Nyfiken på vad andra bidragit med i tävlingen? Det finns redan nu en hel katalog med bilder på Wikimedia Commons: Wiki loves monuments Sweden 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *