Annas verktygslåda – #3 Strukturera ditt källmaterial för en mobil enhet

bildhanteringAPPAR

Vilka mobila enheter använder jag i mitt arbete?

För att skapa ett projekt med hjälp av olika enheter (laptop, mobila enheter, olika operativsystem) använder jag dels enheternas inbyggda kamerafunktion, där Android-enheten synkas med iOSx-enheterna via Googles molntjänst Google Drive (främst text och ljud) och Google Photo (tidigare Picasa) för bild och video. Samma molntjänster kan jag även nå via min laptop. Det innehåll jag skapar innehåller inte heller något direkt känsligt (personuppgifter, sekretess-skyddat material, patent eller forskningsresultat).

Struktur av källmaterial

Det källmaterial jag använder för produktion av t ex undervisningsmaterial består antingen av media med Creative Commons-licens (läs mer om CC här) eller av material jag själv skapar (i det här fallet bild, ljud, video, animation, grafiska designelement 2D/3D). Lagen om upphovsrätt är snårig när det gäller att publicera multimodalt innehåll t ex i en lärplattform, eftersom det undantag via Bonus Copyright Access som finns för utbildningsväsendet täcker inte upp alla multi-modala uttryck i nuläget.

Den viktigaste källan till Creative commons-material för min del är Wikimedia Commons samt Flickr.

Appar i mina mobila enheter

Eftersom jag fotograferar och filmar med både en Android och en iPad använder jag deras inbyggda kamerafunktion. För att överföra filerna mellan enheterna använder jag sen Googles tjänster för detta: Google Drive och Google Photos (tidigare Picasa). En del filer sparas även i den Album-funktion som finns i min iPad, men de flesta filerna läggs i molntjänsterna. Material som jag vill spara på längre sikt, eller som kan vara användbart även för mina kollegor, lägger jag (med ett hyfsat beskrivande namn) i en gemensam mapp på OneDrive.

Dela med dig!

Det källmaterial som är av generell karaktär, och som kanske kan vara av intresse för andra, försöker jag även publicera via Wikimedia Commons.

I nästa del går jag igenom appar för redigering av källmaterial!AnnaMinecraftPodden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *