Illustrera egna bilder till undervisningen

Du behöver inte vara illustratör eller grafisk designer för att skapa dina egna illustrationer. Med de rätta verktygen och lite övning är du inte längre beroende av vilka bilder du kan hitta på internet eller i läroböcker. Prova att illustrera något inom det fält du undervisar eller forskar om.

 

Utgå från färdiga former

Man kan komma långt genom att bara använda sig av former och text. I PowerPoint finns ett bra utbud av former att utgå ifrån. Genom att kombinera former och göra aktiva färgval kan resultatet bli övertygande. Jag provade att göra en illustration om vattnets kretslopp och blev riktigt nöjd.

 

Rita som när du var barn

Alla illustrationer måste inte vara korrekt avbild av verkligheten. Det kan till och med vara en fördel att förenkla. Prova att rita något av det som du ritade som barn, till exempel ett hus, en bil eller en häst. Testa sedan att rita något annat objekt som du ofta stöter på i din vardag, i samma stil. Rita inte mer detaljer än nödvändigt.

Oroa dig inte över om kossan du ritat ser mer ut som en hund. Du kommer ju att använda illustrationen i ett sammanhang. Säger du att det är en ko så är det så!

 

Fuska utan att stjäla

Om illustrationen behöver vara en verklighetstrogen avbild så kan du fuska genom att utgå från ett foto. Men var försiktig så att du inte bryter mot upphovsrättslagen. Att rakt av kopiera en bild utan tillåtelse från upphovsmannen är inte okej. Se gärna filmen som jag har spelat in om vilka regler som gäller för bilder i undervisningen, samt hur du hittar bilder som är fria att använda.

 

Digitalisera din bild

Mitt favoritverktyg för att skapa illustrationer är Adobe Draw, vilket är en app som du kan använda i både din smarta telefon eller surfplatta. Förutom att den är gratis så har den många bra funktioner, men är samtidigt relativt lätt att använda. Du kan till exempel digitalisera och färglägga en teckning som du ritat på papper, eller rita av ett foto. Jag har spelat in några instruktionsfilmer om Adobe Draw som hjälper dig komma igång. Sammanlagd speltid ca 16 minuter.

 

Ta hjälp av IKT-pedagogerna

Under våren erbjuder vi workshopen Vetenskaplig illustration vid tre tillfällen, ett på varje campus. Det går även bra att boka en egen workshop om ni är ett gäng som är intresserade. Läs mer om workshopen.

 

Låna en iPad

Adobe Draw fungerar som sagt bra i mobilen, men det kan vara lite pilligt att arbeta på så liten skärm. Har du möjlighet att använda en surfplatta så är det bättre. Hör gärna av dig till iktstudion@liu.se om du vill låna en iPad.

 

/Stina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *