7 saker som är viktigare att pausa än utvecklingen av AI

Photo by Yeshi Kangrang on Unsplash

Ett stort upprop som sedan slutet av mars undertecknats av tusentals forskare och företagsledare föreslår att vi alla tar en sex månaders paus från utvecklandet av AI. Vi behöver helt enkelt komma i kapp oss själva och fundera över vilka konsekvenser användandet av kraftfull AI kan få. [1] [2] [3]

Den omedelbara ryggmärgsreflexen är förstås att hålla med. Vem vill inte ta en paus från allting? Men de kunde ju lika gärna be vattnet att sluta rinna mot havet eller jorden att sluta snurra runt solen. Pandoras ask är öppnad och ingen makt i världen kan stänga den igen. Om de goda (nåja) krafterna tar en paus för att fundera över vad de håller på med kommer de onda krafterna (och ni vet alla vilka länder vi menar) att fortsätta med oförminskad styrka. Det är bara naivt att tro att en paus skulle lösa någonting. Det är precis som när en inte särskilt lyckad allsångsledare en gång försökte få en uppretad folkmassa att sjunga We shall overcome. Och uppropet har förstås fått mothugg. [4] [5]

Behöver vi vara oroliga över att forskare inte är överens? Nej, det är en central del i akademins DNA. Att folk höjer rösten är inte ovanligt, men blåögda journalister blir förstås uppskrämda och gör en höna av en fjäder. Samtidigt fortsätter diskussionen oförtrutet. Den idé som bäst anpassar sig till verkligheten kommer att överleva, medan de andra dör ut. Som det alltid har fungerat.

För att sätta saker i lite perspektiv kommer här en lista med 7 saker som är viktigare att pausa (gärna avskaffa) än utvecklingen av AI:

7. Livspusslet

6. De skenande matpriserna

5. Gängkriminaliteten

4. Skövlingen av regnskogar

3. Utsläppen av växthusgaser

2. Rysslands invasion av Ukraina

1. Fåniga punktlistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *