Långt innan ChatGPT

Vi som föddes i mitten av 70-talet växte upp mitt under den stora hemdatorvågen under 80-talet. Nästan så länge jag kan minnas har jag först lekt och därefter arbetat med datorer. Till en början skrev jag av korta program från olika tidskrifter som pappa prenumererade på, men så småningom började jag förstå hur det funkade och skrev egna program. Ett tag var det mycket Commodore-datorer. Först kom VIC-20, sedan C64 och senare även 128D.

Någon gång i skiftet mellan 80- och 90-talet hade jag fått för mig att jag skulle skriva ett datorprogram som kunde simulera mänskligt språk. Jag minns inte varifrån inspirationen kom, men tanken var i alla fall att mata datorn med information om olika ord och deras böjningsformer, för att sedan låta datorn slumpmässigt skapa några olika syntaktiskt korrekta meningar. Vid den här tiden var det PC-datorer som gällde och jag tror att jag skrev den första versionen i GW-BASIC.

På sommarlovet hängde jag med min kusin och vi fick för oss att vi skulle utveckla det här programmet vidare. För att göra research åkte vi till kommunbiblioteket och lånade lite böcker om hur det här med grammatik funkade. Vi försökte sätta oss in i konjugationer, ackusativobjekt och nominalfraser. Jag har fortfarande kvar en del av anteckningarna som vi gjorde.

Den nya versionen av programmet, kallat “Language – the ultimate språkbusprogram”, skrevs i Amiga Basic på min kusins dator. Vi tog en ordlista och matade mödosamt in olika roliga substantiv, verb och adjektiv. Sedan körde vi igång programmet och lät datorn generera en massa slumpmässiga meningar som vi läste högt för vår omgivning och fnissade glatt åt. Det kunde se ut så här:

Jonas kastade en soffa på bilen.
En telefonkatalog leker bakom svansen.
Katten ångar.
Köttbullarna äter soptunnorna.

Kanske måste man ha varit med själv under de där sena kvällarna för att förstå hur roligt det var.

I dessa tider, när betydligt mer avancerad generativ AI sveper över världen, kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på den där sommaren när min kusin och jag pluggade grammatik, satt i källaren och kodade och skrattade åt datorns tokiga meningar. Tänk om vi då kunnat ana var vi är idag, trettio år senare. Delar av programkoden finns fortfarande kvar, utskriven på klassiskt pyjamaspapper. Kanske skulle jag dra igång programmet igen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *