Lucka 5: Saker du aldrig vågat fråga

En kväll i höstas fick jag och min familj prova hur det är att äta en tre-rätters middag i totalt mörker. Det var inte något oplanerat strömavbrott, utan en upplevelse på en restaurang i Stockholm som har som koncept att servera mat och musikunderhållning i en mörklagd lokal. Anledningen till att jag ville prova detta var att jag är fascinerad av hur det är att leva med andra förutsättningar än mina egna, till exempel hur det är att vara blind. Även om det aldrig går att helt och hållet veta hur det är att gå i någon annans skor så vill jag gärna försöka förstå, då jag tror att det främjar ens empatiska förmåga och öppenhet för andra människor.

Av den anledningen vill jag varmt rekommendera Tänkt till – Saker du aldrig vågat fråga. Det är en programserie från UR där man i varje avsnitt får möta två unga personer som har någon särskild gemensam egenskap. Till exempel att vara särskilt begåvad, ha blivit mobbad, vara icke-binär, sitta i rullstol, varit alkoholmissbrukare eller upplevt hur det är att leva i hunger. De som deltar i videon får svara på frågor som många undrar, men kanske inte skulle våga fråga om. Avsnitten ligger på Youtube och består i skrivande stund av 60 avsnitt som är ca 10-15 minuter långa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *