Lucka 11: Visuell gemenskap på nätet (från en normies perspektiv)

Linnea bad mig (vilket också framgår av scenariot i filmen ovan) att hjälpa till ett bildsätta att blogginlägg för ett tag sen. Jag åtog mig uppdraget – men insåg på Linneas reaktion att det inte riktigt prickade rätt.

Linneas reaktion – att det finns ett rätt och fel sätt att använda sig av ett meme fick mig att verkligen fundera över hur detta visuella språk vuxit sig fram och skapar gemenskaper som en utifrån (en ibland kallad normie) har svårt att läsa av. Det är dels referenser till populärkultur och dels andra memes som blivit remixade – men ändå hållit sig till dess ursprungliga betydelse. Att det samtidigt är en viktig kulturyttring har blivit tydligt under pandemin – då många memes blev kända även utanför de vanliga internetfora där dessa uppkommit.

Så – jag fortsätter lära mig mer, för det är en viktig samhällskommentar och påverkansfaktor som är bra att ha kunskap om. En tankeväckande dokumentär är den om Pepe the frog som kom att bli alt-right-högerns symbol i USA, på SVT Play.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *